Nowe PZP

Raport z realizacji zamówienia

Nowa ustawa Prawo zamówień publicznych wprowadza obowiązek sporządzania raportu z realizacji zamówienia. Zgodnie z tym, zamawiający jest zobowiązany sporządzić raport z realizacji zamówienia, w którym

Czytaj dalej »

Prawo opcji

Nowa ustawa Prawo zamówień publicznych, podobnie jak obecnie obowiązująca, nie zawiera definicji legalnej prawa opcji. Dotychczas przyjmowało się, że prawo opcji jest uprawnieniem zamawiającego do

Czytaj dalej »

Klauzule abuzywne

W nowej ustawie Prawo zamówień publicznych wprowadzano katalog wyszczególniający klauzule abuzywne, które nie mogą znaleźć się w umowach w sprawie zamówień publicznych. Ustawodawca w art.

Czytaj dalej »

Zamówienia bagatelne

Nowa ustawa Prawo zamówień publicznych, w ramach zamówień klasycznych, wprowadza tzw. zamówienia bagatelne. Zamówienia bagatelne to zamówienia klasyczne, których wartość, bez podatku od towarów i

Czytaj dalej »

Nowe progi kwotowe

Od przyszłego roku obowiązywać będą nowe progi kwotowe. Wraz z wejściem w życie nowej ustawy Prawo zamówień publicznych zmianie ulegnie zakres jej zastosowania w zależności

Czytaj dalej »
Pliki Cookies

Pliki cookies to dane informatyczne, zapisane w plikach tekstowych, które generowane są przez przeglądarkę internetową Użytkownika strony internetowej, zapisywane i przechowywane na urządzeniu końcowym Użytkownika (np. komputerze, tablecie, smartfonie). Pliki te pozwalają gromadzić informacje związane z Użytkownikami strony internetowej oraz ich urządzeniami w momencie jej odwiedzania. Pliki cookies pozwalają ustalić m. in liczbę użytkowników odwiedzających stronę internetową, jak również sposób w jaki Użytkownicy z niej korzystają.

Niezbędne pliki Cookies

Pliki cookies umożliwiające poruszanie się po stronie internetowej oraz korzystanie z jej funkcji (zapewniają poprawne działanie strony internetowej)

Analityczne pliki Cookies

Pliki cookies wykorzystywane do tworzenia analiz i statystyk związanych ze sposobem korzystania  przez Użytkowników ze strony internetowej, co pozwala na ulepszanie jej struktury i zawartości.